« Alle nieuwsberichten

Versoepeling van 2020 – Regels voor voorafbetalingen in Q3 / Q4

Gezien de significante verhoging van de belastingvermeerdering naar 6,75 % wegens onvoldoende voorafbetalingen tijdens het boekjaar, is de voorafbetalingspolitiek binnen een bedrijf veel belangrijker geworden dan vroeger. Door de corona crisis kunnen vennootschappen evenwel in liquiditeitsproblemen geraken. Het goede nieuws is dat de Belgische overheid de regels voor de voorafbetalingen die betaald moeten zijn tegen 10 oktober en 20 december 2020 heeft versoepeld.

De percentages van de bonificaties van voorafbetalingen gedaan voor het 3e en 4e kwartaal van het lopende boekjaar zijn verhoogd tot respectievelijk 6,75% en 5,25%. Dankzij deze maatregel is het uitstellen van voorafbetalingen naar Q3 en Q4 minder nadelig dan normaal voor ondernemingen die nu kampen met liquiditeitsproblemen.

Echter, vennootschappen die een kapitaalvermindering, inkoop eigen aandelen of dividenduitkering gedaan hebben tussen 12 maart 2020 en de laatste dag van het desbetreffende boekjaar zijn uitgesloten van deze verhoogde bonificaties. Zij hebben uiteraard wel nog recht op de standaard bonificaties voor de voorafbetalingen van Q3 en Q4.

Het loutere feit dat u al dan niet een voorafbetaling doet in 2020 kan een aanzienlijke invloed hebben op uw effectieve vennootschapsbelastingtarief. Elke belastingplichtige moet dus zijn huiswerk naar behoren doen om onaangename verrassingen te vermijden bij het ontvangen dan het aanslagbiljet.

Contacteer

Kurt De Haen

E: kurt.dehaen@pkf-vmb.be
T: +32 (0)2 460 09 60

Wouter Brackx

E: wouter.brackx@pkf-vmb.be
T: +32 (0)2 460 09 60