Collega’s aan het woord – Sam (audit manager)

Sam startte 3 jaar geleden als manager in de audit afdeling bij PKF-VMB. We waren benieuwd naar zijn beweegredenen om de overstap van een grotere naar een kleinere speler te maken. En of hij daar nu nog steeds blij mee is. We wilden ook wel wat meer weten over Sam zelf, de mens achter de audit manager zeg maar … Sam gunde ons met plezier een blik achter zijn schermen. Bedankt Sam, voor de leuke babbel!

De drempels in de organisatie zijn erg laag. Ik zie juniors op een gewone menselijke manier met partners praten. Partners zijn erg betrokken, zowel bij hun cliënten als bij hun mensen. Ik vind dat uniek.

   

Herinner je je het eerste contact nog bij PKF-VMB?

Ja, dat weet ik nog heel goed. Ik werd op een maandagmiddag opgebeld door een uitzendkantoor. Zij brachten me in contact met PKF-VMB. Ik kende PKF-VMB eerlijk gezegd niet, maar ben dezelfde avond nog op gesprek gegaan. Ik had me er niet echt op voorbereid, maar had een vlotte babbel met Ingrid, één van de partners. Het ging niet zo zeer over mijn technische kwaliteiten maar vooral over mezelf en hoe ik mijn carrière verder wou invullen. Uiteraard werd mijn technische kennis achteraf ook nog op de proef gesteld, maar het feit dat de eerste focus uit ging naar mezelf als individu en het al dan niet matchen met de cultuur van de organisatie vond ik heel positief.

Waarom heb je voor PKF-VMB gekozen?

De begeleiding die je krijgt van mensen met ervaring is goud waard. Ook als manager heb je dat nog nodig. Je leert er veel uit. De betrokkenheid van partners op de dossiers geeft je bovendien comfort omtrent de kwaliteit van het afgeleverde werk. Zoiets draagt bij aan je innerlijke rust en dat is zeer waardevol. Daar bovenop was tijdens mijn sollicitatiegesprekken duidelijk geworden dat ook voor de partners van PKF-VMB een gezonde work-life balans belangrijk is. Ook zij willen voldoende quality time kunnen doorbrengen met hun gezin. We zaten op dezelfde golflengte. Ik wil ook nog tijd hebben voor mijn vriendin, om elke woensdag naar de voetbal training te gaan, om die spaghetti avond ten voordele van Chiro Kortessem te organiseren of om naar Pukkelpop te gaan … snap je?

Is er iets wat PKF-VMB uniek maakt voor jou?

(denkt even na). Goh, verschillende dingen eigenlijk. Ten eerste heeft PKF-VMB een heel divers cliënteel. Dat maakt dat je niet in een bepaalde “hoek” geduwd wordt als medewerker, als je begrijpt wat ik bedoel.
Ten tweede wordt je job steeds “breder” naarmate je groeit en niet “enger” zoals dat in grotere organisaties soms wel het geval kan zijn. Ik krijg bijvoorbeeld de kans om naast mijn audit jobs ook mee te draaien in andere projecten of mee te denken op HR vlak, te bouwen aan de optimalisatie van de afdeling en onze audit software, opleidingen uit te tekenen, te netwerken en zo veel meer.
Ten derde zijn de drempels in de organisatie erg laag. Ik zie juniors op een gewone menselijke manier met partners praten. Partners zijn erg betrokken, zowel bij hun cliënten als bij hun mensen. Ik vind dat uniek.

Je kwam voordien uit een grotere omgeving, wat waren je bezorgdheden bij de overstap naar een kleinere speler?

Mijn grootste bezorgdheid was de beschikbaarheid van informatie. Maar die bezorgdheid is snel verdwenen eens ik ingewerkt was. Bovendien is het ook veel leuker en leerrijker om te werken in een omgeving waar niet alles voorgekauwd is. Je kan je eigen creativiteit meer laten werken. Dat geeft voldoening.

Je blikt inmiddels terug op 3 jaar PKF-VMB, hoe is je traject tot nu toe verlopen?

Uiteraard moest ik even zoeken in het begin. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, nieuwe cliënten, … Het eerste half jaar had ik veel vragen, maar ik kon er altijd wel bij iemand mee terecht.
Ik heb een mooie evolutie gemaakt. Mijn takenpakket is veel breder geworden, mijn technische kennis is verdiept. Allicht had ik elders ook een evolutie gemaakt, maar niet zo breed. Ik krijg hier de kans op verschillende vlakken te ontwikkelen en wordt daar ook in gesteund.

Wat zijn je vooruitzichten bij PKF-VMB?

Ik maakte recent promotie naar senior manager (waarvoor we Sam feliciteren). Daardoor liggen er weer voldoende uitdagingen op mijn pad. Ik heb overigens nog voldoende uitdagingen in de job zelf, mede door de verschillende aspecten ervan … Audit, HR, sollicitatiegesprekken, prospecten, internationale PKF-meetings, noem maar op. Ik zit zeker nog voor een lange periode goed bij PKF-VMB!

Welke cliënten bedien je en hoe ziet je takenpakket er uit?

Dat is zo variërend … dat gaat van bouwsector naar medische sector tot beursgenoteerde IT spelers en non-profit organisaties. Er is geen lijn in te trekken. Dat maakt het nu net zo leuk. Je leert veel verschillende mensen kennen en veel verschillende industrieën. Elke cliënt is anders. Het netwerk groeit ook alleen maar waardoor voor iedereen wel opportuniteiten weggelegd zijn hier.

Tot slot nog dit: krijg je waardering van je cliënten?

Jazeker. Temeer omwille van de nauwe betrokkenheid van de ‘key’ personen op een dossier. Dat is het voornaamste verschil met grotere spelers. De mensen die kennis hebben van het dossier, die zitten ook echt bij de cliënt. Die begeleiden het team. Dat is een kernpunt van PKF-VMB. We proberen ook zo efficiënt en pragmatisch mogelijk een dossier af te leveren. We komen niet enkel de audit doen, maar denken mee met de business en geven aanbevelingen waar dat mogelijk is. We merken dat dat zeer gewaardeerd wordt door onze cliënten. Het feit dat we zo goed als geen verloop hebben in cliënteel getuigt daar van.

"De begeleiding die je krijgt van mensen met ervaring is goud waard"

Sam Kwanten
Audit Manager

“Ik zie hier nog veel mogelijkheden voor mezelf en bovendien is geen enkele opdracht dezelfde, voor je het weet zijn we 10 jaar verder en heb ik me geen moment verveeld”.

Klik hier voor het verhaal van Toon (Junior Consultant Transaction Services)

Ik heb niet getwijfeld toen ik een voorstel kreeg. Het bedrijf leek me een heel toffe cultuur te hebben. En nu, een jaar na mijn opstart, kan ik alleen maar zeggen dat mijn “buikgevoel” helemaal juist was toen.

Klik hier voor het verhaal van Jolien (Junior Auditor)