Collega’s aan het woord – Pieter-Jan en Vicky (senior en junior tax consultants)

Maandagochtend en onze collega’s Vicky en Pieter-Jan uit onze tax afdeling hebben even de tijd genomen voor een goede babbel, waarin ze honderduit vertellen over hun keuzes, ervaringen, favoriete bezigheden en quotes. Lees hier het relaas van dit “koffiemoment”.

Je wordt hier niet in een hoekje geduwd. Ons takenpakket gaat heel ruim en we werken ook samen met collega's van andere service lines. Dat is een meerwaarde.

Wanneer kwamen jullie aan boord bij PKF-VMB?

Pieter-Jan: Ik een goede 2 jaar geleden, ik startte toen als schoolverlater in de afdeling Direct Tax.

Vicky: Bij mij is het nog wat “verser”, ik startte zo’n zes maanden geleden. Ook ik kwam recht van de schoolbanken en ben in de Indirect Tax afdeling gestart.

Wat maakte dat jullie voor PKF-VMB kozen?

Pieter-Jan: Ik kende al iemand die recent bij PKF-VMB gestart was. Hij was enthousiast over de werkomgeving en vertelde mij dat er nog een vacature vrij was. Na het eerste sollicitatiegesprek was het voor mij al meteen duidelijk dat de sfeer echt goed zat. Die eerste indruk is heel bepalend geweest. Bij andere firma’s, waar ik op gesprek was geweest, had ik niet datzelfde gevoel.

Wat was er dan zo anders?

Pieter-Jan: De sfeer voelde vriendelijker en gemoedelijker aan dan bij andere bedrijven, maar daarom niet minder professioneel. Dit was ook één van de belangrijkste redenen waarom ik voor PKF-VMB gekozen heb en hier nog steeds werk. PKF-VMB is wel mijn eerste werkgever, dus misschien kan ik nog niet zo goed vergelijken, maar toch…  Ik denk dat vooral het teamverband, de omgang met mensen en de laagdrempeligheid grote troeven zijn. We stappen zonder schroom het bureel van de partner binnen, wat niet overal even evident is.

Vicky: Voor mij was het mijn allereerste sollicitatiegesprek, wat best wel wat stress met zich meebracht. Ik werd echter heel snel “op mijn gemak” gesteld zoals ze dat zeggen. Het gesprek was heel persoonlijk, geen “afchecklijstje”. Er werd oprecht interesse getoond in mij als persoon. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn beslissing.

Pieter-Jan: Ik vind het persoonlijk ook heel leuk dat we een jong team hebben. Dat brengt dynamiek. Er hangt ook een positieve sfeer in ons team.

Vicky: De sfeer zit inderdaad goed, er wordt af en toe goed gelachen. En heb je uitleg nodig, dan kan je dat gewoon vragen zonder er over te hoeven stressen. Dat wordt ook echt aangemoedigd. Ik vond dat heel geruststellend, want als schoolverlater is het in het begin toch even afwachten en zoeken naar de juiste houding.

En heb je ze gevonden, die juiste houding?

Vicky: (denkt even na) De juiste houding is gewoon jezelf zijn. We zijn allemaal wie we zijn. We hoeven elkaar niet te overtroeven.

Pieter-Jan: Ik kan mij daar volledig bij aansluiten.

Hoe ziet een werkdag er voor jullie doorgaans uit?

Pieter-Jan: Ik kom toe, ik neem een koffie en kijk welke nieuwe mails er binnen gekomen zijn. Ik maak een lijstje van to do’s en kijk met wie ik even moet afstemmen om te bepalen welke prioriteiten ik moet leggen.

Vicky: Mijn werkdag start vroeg. Ik ben nu eenmaal een ochtendmens en verzet het meeste werk ’s morgens vroeg. Dat is voor iedereen anders. Mijn dag start steeds met het bekijken van de nieuwe mails en het opstellen van een to do lijstje. Belangrijk is dat je als starter niet aan je lot wordt overgelaten. Collega’s nemen de tijd om je uit te leggen wat er van jou verwacht wordt en begeleiden je ook waar nodig bij het uitvoeren van je taken.

Pieter-Jan: Ik ben totaal geen ochtendmens. Ik begin dan ook wat later dan Vicky. Gelukkig kunnen we dat zelf wat kiezen. We hebben uiteraard onze te presteren uren, maar kunnen ons uurrooster wel zelf wat regelen.

En jobinhoudelijk? Wat doe je dan juist?

Pieter-Jan: Mijn werk is heel gevarieerd: adviezen schrijven, rulings voorbereiden, team meetings, … Om een concreet voorbeeld te geven: ik heb onlangs samen met één van de managers een advies uitgewerkt rond internationale cash pooling. Dat vond ik heel interessant om te doen. Door het feit dat de klanten heel divers zijn, zijn de taken dat ook.

Vicky: Ik sta mee in voor de voorbereiding van BTW aangiftes en alle zaken die hiermee verband houden (IC Sales Listings, Annual Client Listings, btw-registraties, …), verder assisteer ik ook bij due dilligence opdrachten, het schrijven van adviezen, … de opdrachten zijn echt heel uiteenlopend. Bovendien moet je steeds rekening houden met de specifieke situatie en vanuit het standpunt van de klant iets uitwerken dat correct en werkbaar is. Daardoor is het telkens anders. Hierdoor ben ik al enorm vooruit gegaan in mijn kennis. Onlangs hebben we een ruling aangevraagd voor een klant die actief is in sale en leaseback. Het zijn die “speciallekes” die het leuk maken. Geen gemakkelijke opdrachten, maar dat geeft nu net voldoening. We werken bovendien veel samen met collega’s van andere service lines, wat ook zeker een meerwaarde is. Zo heb je eens een andere invalshoek.

Worden jullie goed gecoacht?

Pieter-Jan: JA! Een duidelijke ja. De managers zitten letterlijk naast ons. Ook de partners zitten fysiek vlak bij en hun deur staat altijd open. We worden dagelijks gecoacht. Er wordt effectief tijd in ons geïnvesteerd om beter te presteren. Zo weet je wat je moet verbeteren. Er wordt samen met jou bekeken hoe je naar een promotie kan groeien. Op die manier ben ik er in geslaagd om na twee jaar door te groeien naar senior. Ik ben daar echt dankbaar voor.

Vicky: We worden absoluut goed gecoacht. We kunnen bij iedereen terecht. Je wordt verder geholpen en je krijgt ook steeds de achtergrondinfo mee. Onze coaches nemen hun tijd om te overlopen wat goed en wat minder goed is aan je werk. Dat is heel waardevol, want daar leer je enorm veel uit.

Wat geeft jullie een kick?

Pieter-Jan: Ik krijg een kick wanneer mijn advies buiten is en de klant reageert met “bedankt voor het mooie advies”. Ook wanneer ik mijn advies in praktijk gebracht zie worden of wanneer ik een compliment krijg van mijn manager of verantwoordelijke partner doet dat deugd.

Vicky: Voor mij geldt dat ook. Die kick krijg je van waardering. Wanneer bijvoorbeeld gezegd wordt: “mooi werk geleverd, je hebt dat goed voorbereid”. Daar word je instant blij van.

Hebben jullie veel aan jullie schoolvakken gehad?

Pieter-Jan: Vooral wat ik leerde in mijn postgraduaat aan de fiscale hogeschool komt me nu wel van pas. Maar je leert het vak wel pas echt in praktijk. Dan wordt het tastbaarder. Sommige opleidingen zijn eerder theoretisch. Ik wist wel al hoe een aangifte eruit zag en hoe ik ze moest invullen, maar al die “speciallekes”, daar krijg je pas vat op wanneer je dat echt kan doen.

Vicky: Mijn opleiding Rechten komt ook nog steeds van pas. Ik ben het gewoon om een wetboek/wetteksten te lezen en fiscale rechtspraak uit te pluizen.

Hebben jullie nog hobby’s?

Pieter-Jan: Ik speel rugby. Ik ga 2 keer per week trainen en 1 keer per week heb ik wedstrijd. Op dit moment ben ik vooral veel aan het lopen om me voor te bereiden op de 100km-run voor KOTK, waar we met ons team aan mee doen.

Vicky: Ik ga 2 keer per week naar de fitness. Blijven sporten is wel belangrijk. We hebben hier een wandel challenge onder de collega’s. Dat zet mensen aan om tijdens de middagpauze toch even te gaan wandelen en een frisse neus te halen.

Hebben jullie een favoriete quote?

Pieter-Jan: “happiness is only real when shared”. En dat geldt ook op de werkvloer. Samen een case afhandelen en dan het succes delen.

Vicky: Ter aanvulling van wat Pieter-Jan zegt: “teamwork makes the dream work”

Vinden jullie PKF-VMB een goede werkgever?

Pieter-Jan: Ja, omwille van de sfeer en de laagdrempeligheid binnen het team. Tuurlijk zijn er altijd dingen die beter kunnen, maar daar wordt wel constant aan gewerkt.

Vicky: Er wordt input gevraagd van de werknemers, dus we worden wel gehoord. Dat is erg fijn.

Wat is jullie favoriete werk outfit?

Pieter-Jan: Een casual broek en een hemd. Geen kostuum of das, aangezien dit ook niet verplicht is. Gewoon “proper gekleed”.

Vicky: Het is best fijn dat het hier geen “modeshow” is. Ik draag niet super graag kleedjes of hoge hakken, maar dat is hier ook geen must. Je kleedt je netjes, maar wel in iets waar je je goed in voelt.

Beste herinnering bij PKF-VMB tot nu toe?

Pieter-Jan: Er zijn er al wel enkele, het is best moeilijk om er maar eentje uit te pikken. De teambuilding in Knokke vorig jaar was wel top. Ook de kerstkaartjes bundelen voor de opbrengst voor KOTK vorig jaar en de KOTK run zelf zijn herinneringen die me zullen bij blijven. Ik heb afgezien tijdens de KOTK run, maar het was ook wel tof om voor een goed doel samen met je collega’s over de finish lijn te lopen. Ik deed toen de 30 km en nu ook weer. Het gaat nu ook weer afzien worden, maar dat neem ik er graag bij.

Vicky: Ik ben er nog maar 6 maanden, maar de teambuilding in de Ardennen bijvoorbeeld was al heel leuk. Of eens samen pizza’s bestellen onder de middag. Maar de beste herinnering is dat ik vanaf dag één “part of the team” was. De eerste werkdag is toch altijd wat zenuwslopend, maar ik was onmiddellijk op mijn gemak. Dan kom je ook met plezier werken. Ook de momentjes dat we even een “pauzeke” nemen, eens goed lachen en daarna weer full focus aan het werk gaan maken het werken aangenaam. Er wordt hard gewerkt, maar als dat in een gezellige sfeer kan gedaan worden, dan is dat gewoon leuk.

Zien jullie nog groeimogelijkheden voor jezelf bij PKF-VMB?

Pieter-Jan: Ja, ik ben net senior geworden, maar er zijn zeker nog groeimogelijkheden. Ik kan nog verder doorgroeien naar manager en senior manager.

Vicky: Ik denk dat het nooit stopt. Ook managers hebben nog groeipotentieel hier. We leren constant bij.

Waarom zou een schoolverlater hier moeten beginnen?

Pieter-Jan: Omwille van het brede spectrum van de job en de laagdrempeligheid. Het feit dat PKF-VMB nog geen heel groot bedrijf is, zorgt ervoor dat je zelfs aan de partners vragen kan stellen. Dat vind ik een grote troef.

Vicky: Omdat je hier “mens” bent en geen nummer en omdat ons takenpakket heel divers is.

 

Ik kan bouwen aan een carrière, word daar actief in gecoacht en kan nog altijd 3 keer per week naar de rugby. Ik ben content ja.

Pieter-Jan Van den Bossche
Senior Consultant Direct Tax

Er wordt best hard gewerkt, maar als dat in een gezellige sfeer kan gedaan worden, dan is dat gewoon leuk.

Vicky Marievoet
Junior Consultant Indirect Tax

“Ik zie hier nog veel mogelijkheden voor mezelf en bovendien is geen enkele opdracht dezelfde, voor je het weet zijn we 10 jaar verder en heb ik me geen moment verveeld”.

Klik hier voor het verhaal van Toon (Junior Consultant Transaction Services)

"De begeleiding die je krijgt van mensen met ervaring is goud waard"

Klik hier voor het verhaal van Sam (audit Manager)

Eigenlijk bestaat er geen 'standaard-werkdag' in mijn job. Elke dag is anders en zelfs als supervisor leer ik nog alle dagen bij.

Klik hier voor het verhaal van Farah (Accounting Supervisor)

Ik heb niet getwijfeld toen ik een voorstel kreeg. Het bedrijf leek me een heel toffe cultuur te hebben. En nu, een jaar na mijn opstart, kan ik alleen maar zeggen dat mijn “buikgevoel” helemaal juist was toen.

Klik hier voor het verhaal van Jolien (Junior Auditor)