12 januari 2021
Het is geen uitzondering dat bedrijfsleiders een rekening-courant vordering op hun eigen vennootschap hebben als gevolg van de financiering van uitgaven van de vennootschap met privémiddelen. Echter, wat gebeurt er met deze vordering wanneer de bedrijfsleider komt te overlijden en wat zijn de gevolgen in het kader van de erfbelasting? Wat zijn de opties?
Deze vraag is uiterst relevant in het kader van successieplanning, aangezien een openstaande rekening-courant vordering een bezitting is van de bedrijfsleider. Bijgevolg zal deze vordering bij overlijden van de bestuurder tot de nalatenschap van deze laatstgenoemde gerekend worden.
Het Belgische fiscaal recht kent enkele gunstregimes voor de overdracht (van de aandelen) van familiale ondernemingen. Fel samengevat:
Aangezien “een openstaande vordering op een familiale onderneming” op zich niet hetzelfde is als “een familiale onderneming” of als “de aandelen van de familiale onderneming”, zijn de bovenstaande gunstregimes op de overdracht van een openstaande rekening-courant vordering niet van toepassing in Vlaanderen en Brussel. Bijgevolg zullen in beide gewesten de hogere standaardtarieven uitwerking hebben. In Wallonië kan wel onder zeer strikte voorwaarden een vrijstelling genoten worden.
Om de hogere standaardtarieven van de schenkbelasting of de successierechten te vermijden, kunnen we de volgende alternatieven samenvatten:
Om niet voor onaangename verrassingen komen te staan bij het overlijden van de bestuurder, is het aangewezen voor deze laatstgenoemde om op voorhand na te denken over de bestemming van zijn rekening-courant vordering, in het bijzonder als deze vordering van aanzienlijke waarde is. Zeker aangezien er alternatieven voorhanden zijn om hier tijdig iets aan te doen.
E: kurt.dehaen@pkf-vmb.be
T: +32 (0)2 460 09 60
E: wouter.brackx@pkf-vmb.be
T: +32 (0)2 460 09 60